עריכת צוואה
היום אכתוב בתמצית על עריכת צוואה וסוגיה, ואפרט על אחת מהצוואות היותר נפוצות שלקוחות בוחרים לעשות.
לרוב, לקוחות מבקשים לערוך צוואה כדי להביע את רצונם שיובא לידי ביטוי לאחר אריכות ימים ושנים, מתוך הבנה שככל ולא תיעשה צוואה, הרי שהרכוש יחולק באופן של "ברירת מחדל" עפ"י חוק הירושה.
אז איזה סוגי צוואות יש?
- צוואה בכתב יד.
- צוואה בעדים.
- צוואה בפני רשות.
- צוואה בעל פה.
לכל אחד מסוגי הצוואות הנ"ל יש תנאים מסוימים אשר רק אם התקיימו תהא הצוואה כשרה ותקפה.
צוואה נפוצה ביותר היא צוואה בעדים, ועליה אפרט מעט בהרחבה.
צוואה בעדים, חייבת להיות בפני שני עדים.
עורך הצוואה יכול לשמש כעד לצוואה (בתנאי שהוא לא המצווה בעצמו).
כמובן שאדם שיש לו זכות באותה צוואה לא יכול לשמש כעד וכן אינו רשאי לערוך אותה.
הצוואה תיחתם בפני שני עדים שיחתמו לאחר חתימת המצווה. באמצעות חתימתם, מאשרים העדים כי המצווה חתם על הצוואה בפניהם והוא מאשר כי זוהי צוואתו. חתימת העדים מחזקת את העובדה שהצוואה והחתימה עליה נעשתה מרצון ולא מתוך לחץ/פסול/פגם כלשהו.
על העדים להיות מעל גיל 18 ובעלי כשרות משפטית, ושאינם זוכים בצוואה או בני זוג של זוכים בצוואה.
רצוי לחתום על מספר עותקים. עותק אחד נשאר אצל עוה"ד, עותק אחר נוסף למצווה, ועוד מספר עותקים למקרה שהמצווה רוצה לתת לקרוביו כדי שידעו על כך. כמובן שזה שיקול של המצווה וכן משתנה בין אדם לאדם ועפ"י יחסיו עם קרוביו.
כתיבת צוואה
אין חובה לערוך צוואה באמצעות עורך דין, אך משרד המשפטים ממליץ כי לפחות אחד מהעדים יהיה עו"ד.
אחד הדברים החשובים בצוואה זה אופן עריכתה ובחירת המילים הנכונות.
פעמים רבות קרה ש"פסיק" אחד גרם לסימן שאלה על שני בתים.
מכאן שמומלץ ביותר לערוך את הצוואה אצל עו"ד.
דוגמה, רותי ואבי גילו לאחר פטירת אביהם שהותיר אחריו צוואה שהחביא מתחת לכרית במיטתו. בצוואה היה כתוב סעיף כזה:
"את הבית בצפון, אני נותן לאבי…
"את הבית בדרום אני נותן לרותי גם"
גם?! מה הכוונה גם?! למה התכוון אותו מצווה?
שייתן את הבית בצפון לאבי אבל את הבית בדרום גם הוא לאבי, אבל גם לרותי?
או שהתכוון שרותי גם מקבלת בית, שהוא הבית בדרום?
או אולי זאת פליטת קולמוס שבטעות נכנסה לדף כשהקליד את הצוואה בעצמו.
במצבים כאלה, הבעיה העיקרית היא שאין את מי לשאול!?
ומה קורה אם לא נעשתה צוואה?!
הרכוש יתחלק עפ"י האמור בחוק הירושה תחת פרק שני: "ירושה עפ"י דין".
למשל – אדם שנפטר והותיר אחריו אישה ושלושה ילדים, ולא עשה צוואה טרם פטירתו, רכושו יתחלק באופן הבא:
- בת הזוג – 50% מהדירה ו-50% משאר העזבון ו-100% מיטלטלין כולל מכונית נוסעים.
- צאצאים – 50% מחלק המנוח בדירה, ו-50 % משאר העזבון מלבד מיטלטלין ומכונית הנוסעים.
יש לשים לב כי בת הזוג שיורשת 50% מהכספים ומהדירה למשל, בדר"כ כבר תהיה בעלת 50% מהאמור, ומכאן שלאחר הפטירה, אם לא הניח אחריו הנפטר צוואה, יהיו בידה 75% של הדירה ושל העזבון וכן 100% מיטלטלין.
כמובן שיש מקרים חריגים, בהם לבת הזוג למשל אין 50% מהנכסים או הכספים וכיו"ב, לכן החלוקה תהיה אחרת.
כמו כן, יש מקרים בהם אין לזוג צאצאים, וגם כאן התמונה משתנה, אך היריעה קצרה מלפרט.
אוקיי, אז יש צוואה, אין צוואה, מה קורה אחרי הפטירה?
איך למשל ניתן למכור נכס של הנפטר? איך רושמים זכויות בנכס של הנפטר
על שם הזוכים/יורשים וכו'?
יש להוציא צו קיום צוואה – במקרה שנעשתה צוואה,
או לחילופין, צו ירושה – במקרה שלא נעשתה צוואה.
עם אחד הצווים לעיל, יש לבצע מספר פעולות נוספות על מנת לממש את הזכויות בהם.
ניתן לקרוא בנושא צו ירושה ו/או צו קיום צוואה באתר.
לשאלות נוספות – ניתן לפנות אליי בשמחה.
עורכי דין צוואות
על אף העובדה כי ניתן לערוך צוואה תקפה באופן עצמאי ללא נוכחותו של עורך דין, מומלץ לפנות ולקבל ייעוץ משפטי מקצועי מעורך דין מומחה לצוואות וירושות על מנת להכיר את התנאים ולוודא את תוקף הצוואה. אם גם אתם מעוניינים לערוך צוואה וזקוקים לייעוץ משפטי מקצועי, פנו אל משרד עורכי הדין דוד עזרן אשר מתמחה בתחום ותקבלו ייעוץ וליווי מסור ברמה הגבוהה ביותר.
אילו סיבוכים יכולים להיווצר בעת כתיבת צוואה?
גם לאחר שאדם כתב צוואה בה הוא החליט למי הוא מעוניין להוריש את רכושו, הונו ונכסיו, אין זה אומר כי בכך תמו הקשיים. באמצעות הליך התנגדות לצוואה, ניתן יהיה לערער על הצוואה ולנסות להוכיח אל מול בית המשפט לענייני משפחה כי יש בה פגם. על מנת להימנע ככל האפשר מהליכים אלו ולוודא כי רצונותיכם אודות רכושכם עם פטירתכם,לאחר אריכות ימים ושנים יבוצעו כלשונם, מומלץ להתייעץ עם עורך דין מומחה לצוואות וירושות אשר יסייע לכם לנסח צוואה. כמו כן, זכרו כי אם במהלך כתיבת הצוואה לא צוין שם מנהל עיזבון, החלוקה תתבצע באמצעות הזוכים בצוואה ובמקרים רבים תידרש חתימת כולם יחד לצורך מימוש נכסים וכספים מתוך העזבון- דבר אשר לעיתים מורכב וגורר חיכוכים תוך משפחתיים אודות העיזבון.
הכנת צוואה
מותו של אדם אהוב הוא דבר כואב ומורכב לבני המשפחה והקרובים. בחלוף הזמן לאחר האובדן, עם כל הצער שבדבר, נדרשים בני המשפחה או הזוכים בצוואה לנהל את הכספים ולחלק את הנכסים של הנפטר. תהליך זה של ניהול וחלוקת העיזבון מתנהל בקלות יחסית אם הנפטר הקפיד על כתיבת צוואה. עורך דין דוד עזרן מומחה בדיני משפחה, צוואות וירושות, ליווה משפחות רבות בתהליכי צו קיום צוואה, בקשה לצו ירושה, וכן עריכת צוואה על רוב סוגיה.
עריכת צוואה – להקל על המשפחה
ההתמודדות עם פטירתו של בן משפחה אהוב היא איננה קלה לבני משפחתו, אשר צריכים להתמודד עם הליכים בירוקרטיים מורכבים ומתישים במקביל לתקופת האבל. כחלק מההליכים ועל מנת לממש את העיזבון של המנוח, על המשפחה לבדוק האם המנוח ערך צוואה, ולהגיש את הבקשות המתאימות לרשם הירושות. אם המנוח לא ערך צוואה טרם מותו אשר עומדת בכללי כתיבת הצוואה בישראל על פי חוק הירושה, קיימות השלכות ישירות על משפחתו, אשר צריכה לבדוק אילו נכסים היו בבעלותו, כמו גם לבדוק האם ישנם חובות שאינם ידועים טרם הגשת הבקשה לצו ירושה לרשם הירושות. לכן, עריכת צוואה מסודרת ותקפה יכולה להקל על המשפחה משום שהיא תציג לרוב את נכסיו, ממונו ורכושו של המנוח, כמו גם את רצונותיו בכל הנוגע לחלוקת העיזבון ליורשים השונים שהוא יבחר. על כל פנים, מומלץ לבצע בירורים נוספים שמא נצברו אי אלו נכסים בין מועד עריכת הצוואה למועד פטירתו של המנוח. יתר על כן, עריכת צוואה תקפה עשויה למנוע סכסוכי ירושה אודות חלוקת העיזבון בין היורשים החוקיים של המנוח.
עוד בנושא
מידע נוסף בנושא
עורך דין לעריכת צוואה
אנשים רבים מתייחסים לנושא עריכת צוואה עם חששות רבים נוכח העובדה שמדובר בנושא רגיש לכל אחד ואחת, יחד עם זאת, חשוב להבין שעריכת צוואה היא דבר מומלץ, מהסיבה הפשוטה שאין אדם יודע מידת ימיו מה היא… מאחר שכך, עשיית צוואה, לאו דווקא בגיל מתקדם, תסייע להביא את רצון האדם לידי ביטוי בדבר רכושו, ואף מאפשרת להוסיף ציוויים שונים והוראות שונות שאינם נוגעים דווקא לרכוש.
עורך דין דוד עזרן, מומחה בדיני משפחה, מלווה אנשים בתהליכי עריכת צוואות והבאת רצון הלקוח בדבר אחרית ימיו.
חשיבות כתיבת צוואה
כתיבת צוואה היא חלק חיוני בחלוקת עזבונו של אדם אהוב לאחר מותו, אבל לא כל אחד משאיר מאחוריו צוואה. לכן הצעד הראשון שבני המשפחה צריכים לבדוק לאחר מותו של אדם הוא האם הוא כתב צוואה או לא. אם אין צוואה, חלוקת העיזבון תתבצע בדרך של "ברירת מחדל", קרי, בדרך של ירושה עפ"י החוק. אם הוא כתב צוואה תקפה אשר כוללת בתוכה את נכסיו ואת היורשים המיועדים, יש להגיש לרשם הירושות את הצוואה בליווי מסמכים נוספים במסגרת הליך בקשה לצו קיום צוואה.
האם בצוואה מופיע שם מנהל עיזבון?
תהליך כתיבת צוואה עשוי לכלול בתוכו מגוון גורמים ותנאים אשר קיום הצוואה תלוי בהם. למשל, ניתן למנות מנהל עיזבון אשר הלכה למעשה ינהל את חלוקת העיזבון של המנוח. אם מנהל העזבון מוכן למלא את תפקידו, יהיה ניתן לממש את נכסי הצוואה באמצעותו.
איך אפשר להקל על תהליך כתיבת הצוואה?
פניה אל משרד עורכי דין מומחים תוכל לסייע לכם להימנע מהקשיים ולסייע לבני משפחתכם להתמודד עם המצב על הצד הטוב ביותר. משרד עורכי דין דוד עזרן מומחה בדיני משפחה, ובפרט בנושא של צוואות וירושות, והצוות המסור הפועל בו ישמח לסייע לכם לכתוב צוואה, להגיש בקשה לצו קיום צוואה, ובכךלקיים את צוואתו של המנוח ולממש את עזבונו.